Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: https://ruomo.lib.uom.gr/handle/7000/1110
Τίτλος: Εκπαιδευτικές Εφαρμογές Εικονικών Εργαστηρίων
Αλλοι Τίτλοι: Μια Πρόταση για τη Διδακτική Αξιοποίηση του Εργαστηρίου Θερμότητας του Λογισμικού Σ.Ε.Π. (Σύνθετο Εργαστηριακό Περιβάλλον)
Συγγραφείς: Lefkos, Ioannis
Τύπος: Book
Θέματα: FRASCATI::Natural sciences::Physical sciences
FRASCATI::Social sciences::Educational sciences::Education, general (including: training, pedagogy,didactics)
Λέξεις-Κλειδιά: Εικονικά Εργαστήρια
Φυσικές Επιστήμες
Διδακτική Φυσικών Επιστημών
ΤΠΕ στην Εκπαίδευση
Υποχρεωτική Εκπαίδευση
Ημερομηνία Έκδοσης: 2011
Πρώτη Σελίδα: 1
Τελευταία Σελίδα: 120
Επιτομή: Στην μελέτη αυτή παρουσιάζεται μια εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού λογισμικού για τη διδασκαλία των θερμικών φαινομένων. Χρησιμοποιήθηκε ένα πρωτότυπο λογισμικό, το «Εικονικό Εργαστήριο Θερμότητας», που είναι ένα ανοιχτό υπολογιστικό περιβάλλον προσομοίωσης των θερμικών φαινομένων και προσφέρει μεγάλες δυνατότητες καλλιέργειας των διερευνητικών και πειραματικών δεξιοτήτων των μαθητών. Ο εικονικό ερ- γαστήριο διαθέτει χειριστικό και αισθητηριακό ρεαλισμό σε μεγάλο βαθμό και αρκετά χαρακτηριστικά που μπορούν να διευρύνουν τα όρια ενός πραγματικού εργαστηρίου. Η διδακτική πρόταση που αναπτύχθηκε αφορά την εργαστηριακή διδασκαλία των φυσικών φαινομένων «Αλλαγής Φυσικής Κατάστασης» των σωμάτων και υλοποιήθηκε με την μορφή Φύλλων Εργασίας με πειραματικές δραστηριότητες που καλούνται να εκτελέσουν οι μαθητές προκειμένου να διερευνήσουν τις αντίστοιχες έννοιες και φαινόμενα. Τα Φύλλα Εργασίας έχουν αρθρωτή δομή προκειμένου οι δραστηριότητες να προσαρμόζονται εύκολα από τον εκπαιδευτικό στις συνθήκες τις τάξης του ή και να πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με ασκήσεις σε πραγματικό εργαστήριο. Το συνολικό πακέτο λογισμικού και διδακτικής πρότασης αξιολογήθηκε πιλοτικά από ένα πληθυσμό καθηγητών κλάδου Φυσικών Επιστημών. Η αξιολόγηση έγινε με χρήση ενός ερωτηματολογίου, του οποίου τα δεδομένα αναλύθηκαν στατιστικά και παρουσιάζονται, ενδιαφέρουσα όμως ήταν και η γενικότερη στάση των καθηγητών, μια και οι περισσότεροι έρχονταν πρώτη φορά σε επαφή με τέτοιου είδους εκπαιδευτικό πακέτο λογισμικού.
URI: https://ruomo.lib.uom.gr/handle/7000/1110
ISBN: 978-960-93-2884-5
Εμφανίζεται στις Συλλογές: Δημοσιεύσεις Προσωπικού

Αρχεία σε αυτό το Τεκμήριο:
Αρχείο Περιγραφή ΜέγεθοςΜορφότυπος 
Λεύκος Ιωάννης - CC-BY-SA - Εκπαιδευτικές Εφαρμογές Εικονικών Εργαστηρίων.pdf2,33 MBAdobe PDFΠροβολή/Ανοιγμα


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από Αδεια Creative Commons Creative Commons